Zilverschoon

Potentilla anserina

zilverschoonZilverschoon is een klein, maar sterk plantje. Het kruipt met roodgekleurde wortelstokken over de bodem en verspreid zich zo over een groot gebied. Het trekt er zich niets van aan als er over gelopen wordt en is als onkruid bijna onuitroeibaar. Het komt van nature vooral voor op kleigronden en in natte weilanden.

Het fijn geveerde blad is groen, maar dicht bedekt met fijne, zachte witte haren. Hierdoor ziet het er zilverachtig uit. Uit het rozet van bladeren komen rode bloemstengels, met relatief grote, gele bloemen. Zoals de meeste planten van de rozenfamilie, zijn de bloemen vijftallig.

De naam Potentilla geeft al aan dat mensen van oudsher onder de indruk waren van de kracht van deze plant: het betekent “krachtig”. Anserina komt van gans, omdat deze dieren de plant graag eten. Er zijn nog enkele potentilla soorten die in Nederland algemeen voorkomen, en die een vergelijkbare werking hebben: de tormentil (Potentilla tormentilla, van tormens=kramp of koliek) en het vijfvingerkruid (Potentilla reptans). Al deze planten werken sterk samentrekkend en kunnen worden gebruikt om bloedingen te stoppen.

wortelstokken van zilverschoonDe verse, taaie wortelstok kan tot een ring gevlochten worden. Baby’s kunnen deze gebruiken als bijtring bij het doorkomen van de tandjes. Zwak tandvlees en ontstekingen in de mondholte kunnen worden behandeld met zilverschoon. Een combinatie met ontsmettende salie werkt nog beter.