Vragen? Ik help je graag!
Veilig betalen
Verzenden naar NL / BE / FR / DE
info@betula-kruiden.eu
Ik denk dat elke tuin, waar al 25 jaar geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen meer gebruikt worden, een paradijs is voor allerlei dieren. Voor een kruidentuin geldt dat misschien nog extra, omdat er zo veel verschillende planten groeien. Er is voor elk wat wils.
Ik heb eens een paar weken bijgehouden wat voor dieren ik allemaal in de tuin kon ontdekken. Dat gaat van heel klein (zoals bladluis) tot heel groot (zoals reeën).
Bladluis was er dit jaar weer veel te vinden, dankzij de droogte (alweer), en dan vooral in de meer bladluis-gevoelige planten zoals kamille, vlier en venkel. Gelukkig kwam er al snel een legertje lieveheersbeestjes op af, en dat is dan gelijk diersoort nummer twee.
In alle soorten munt kun je vanaf het begin van de lente kevertjes aantreffen, die ongeveer even groot zijn als lieveheersbeestjes, maar dan donker metallic blauw: het elzenhaantje. Hij heeft duidelijk overwinterd in de grond onder de muntbedden. Ik heb die bedden dit voorjaar gefreesd en de planten verplaatst naar een nieuw stuk grond; dat heeft de elzenhaantjes even van hun stuk gebracht, maar inmiddels kom ik ze al weer af en toe tegen in de pepermunt.
Een andere kever die massaal heeft overwinterd in de kruidentuin, in de holle stengels van de heemst, is een wants. Ik weet eigenlijk niet precies hoe ze heten, maar ze lijken geen enkele schade aan te richten dus ik laat ze gewoon hun gang gaan.
Een nieuwe ontdekking dit voorjaar was een grote rups die heel specifiek het blad van de toorts kwam opeten. Ik weet niet welke vlinder dit kan worden; mijn vlindergids geeft geen uitsluitsel: het zou de rups van de kuifvlinder kunnen zijn, maar de kleuren kloppen niet helemaal… Wie herkent deze rups? Over de toorts hoeven we ons geen zorgen te maken hoor; er zijn er zó veel, dat we best wat aan de rupsen kunnen gunnen.
Dat geldt ook voor deze interessante verschijning in de jonge berkenboompjes. Waarschijnlijk geen vlinder maar een “bladroller”, al ben ik er nog niet achter welke. Iemand die het weet? Dan zijn er nog de eikenprocessierupsen in de eikenboom. We hebben in deze boom expres een mezennestkast opgehangen, om de rupsen een beetje onder controle te houden. Vroeg in het jaar heb ik jonge vogeltjes in dit nestkastje gehoord, maar inmiddels is het verlaten, zo blijkt: de rupsen zitten bij elkaar in de spleet tussen het nestkastje en de boom, en lijken zelfs het kastje binnen te gaan.
En verder zoemen en vliegen er allerhande wilde bijen en hommels, die komen snoepen van de bloeiende kruiden: arnica, salie, tijm, viooltjes, vlier en wijnruit staan in volle bl
Heb je vragen, wil je je aanmelden voor een cursus of doe-les, wil je het blog volgen?
Stuur een mail naar info@betula-kruiden.eu en ik antwoord zo snel mogelijk.
Betula Kruiden
Thea van Hoof
Lankerseweg 3a
7025 ED Halle (GLD)
Nederland
06-13589187
info@betula-kruiden.eu
Alle rechten voorbehouden | Betula Kruiden | Algemene voorwaarden | Webshop door Frank Brinks Online resultaat