Blogopmaak

dieren in de kruidentuin, deel 1

Thea van Hoof • jun. 10, 2020

Ik denk dat elke tuin, waar al 25 jaar geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen meer gebruikt worden, een paradijs is voor allerlei dieren. Voor een kruidentuin geldt dat misschien nog extra, omdat er zo veel verschillende planten groeien. Er is voor elk wat wils.

Ik heb eens een paar weken bijgehouden wat voor dieren ik allemaal in de tuin kon ontdekken. Dat gaat van heel klein (zoals bladluis) tot heel groot (zoals reeën).

bladluis en lieveheersbeestje

Bladluis was er dit jaar weer veel te vinden, dankzij de droogte (alweer), en dan vooral in de meer bladluis-gevoelige planten zoals kamille, vlier en venkel. Gelukkig kwam er al snel een legertje lieveheersbeestjes op af, en dat is dan gelijk diersoort nummer twee.

elzenhaantje

In alle soorten munt kun je vanaf het begin van de lente kevertjes aantreffen, die ongeveer even groot zijn als lieveheersbeestjes, maar dan donker metallic blauw: het elzenhaantje. Hij heeft duidelijk overwinterd in de grond onder de muntbedden. Ik heb die bedden dit voorjaar gefreesd en de planten verplaatst naar een nieuw stuk grond; dat heeft de elzenhaantjes even van hun stuk gebracht, maar inmiddels kom ik ze al weer af en toe tegen in de pepermunt.

Een andere kever die massaal heeft overwinterd in de kruidentuin, in de holle stengels van de heemst, is een wants. Ik weet eigenlijk niet precies hoe ze heten, maar ze lijken geen enkele schade aan te richten dus ik laat ze gewoon hun gang gaan.

Een nieuwe ontdekking dit voorjaar was een grote rups die heel specifiek het blad van de toorts kwam opeten. Ik weet niet welke vlinder dit kan worden; mijn vlindergids geeft geen uitsluitsel: het zou de rups van de kuifvlinder kunnen zijn, maar de kleuren kloppen niet helemaal… Wie herkent deze rups? Over de toorts hoeven we ons geen zorgen te maken hoor; er zijn er zó veel, dat we best wat aan de rupsen kunnen gunnen.


Dat geldt ook voor deze interessante verschijning in de jonge berkenboompjes. Waarschijnlijk geen vlinder maar een “bladroller”, al ben ik er nog niet achter welke. Iemand die het weet? Dan zijn er nog de eikenprocessierupsen in de eikenboom. We hebben in deze boom expres een mezennestkast opgehangen, om de rupsen een beetje onder controle te houden. Vroeg in het jaar heb ik jonge vogeltjes in dit nestkastje gehoord, maar inmiddels is het verlaten, zo blijkt: de rupsen zitten bij elkaar in de spleet tussen het nestkastje en de boom, en lijken zelfs het kastje binnen te gaan.


En verder zoemen en vliegen er allerhande wilde bijen en hommels, die komen snoepen van de bloeiende kruiden: arnica, salie, tijm, viooltjes, vlier en wijnruit staan in volle bl

door Thea van hoof 15 mrt., 2024
dilemma
door Thea van hoof 29 dec., 2023
midwinter 2023
door Thea van hoof 03 nov., 2023
Herfst in de kruidentuin
door Thea van hoof 03 aug., 2023
Tuinieren in een ouderwetse Nederlandse zomer
door Thea van hoof 13 jun., 2023
enkele principes uit de permacultuur in de kruidentuin
door Thea van hoof 27 mrt., 2023
Betula alba
door Thea van hoof 03 jan., 2023
midwinter
door Thea van hoof 04 dec., 2022
Het lijkt misschien een beetje vreemd om over een kruid van de maand te beginnen, wanneer het buiten net niet vriest, het vroeg donker wordt en de bomen hun blad bijna kwijt zijn. Maar juist als de bomen en kruiden hun blad hebben losgelaten, zit er heel veel kracht in de delen van de plant die de winter zullen overleven; in dit geval de wortel. Als het woord "wortel" in de naam van de plant voorkomt, kun je er gerust van uit gaan dat het meest waardevolle deel van deze plant zich onder de grond bevindt. Denk aan mierikswortel, kliswortel, of smeerwortel. Het meest waardevolle deel van de plant is wat we willen oogsten, en wanneer dat een wortel is, is de beste tijd: de donkere tijd van het jaar. Vandaar dat de periode november/december in het teken staat van het opgraven van wortels.
door Thea van hoof 17 okt., 2022
vermeerderen van planten
door Thea van hoof 11 aug., 2022
Het is half augustus en veel kruiden in de kruidentuin zijn over hun hoogtepunt heen. Stond de lente in het teken van de jonge groene blaadjes, en lag de nadruk in de eerste helft van de zomer op bloemen en geurige kruiden, zo in de tweede helft van de zomer is er niet zo veel te oogsten voor mij. Toch zijn er enkele interessante planten die juist in deze tijd van het jaar op hun best zijn. In deze omgeving (Achterhoek) vallen de goudgele bloempluimen van de guldenroede op in wegbermen en bosranden. Helaas zie je hier in het wild bijna uitsluitend de uitheemse Canadese guldenroede (Solidago canadensis). Deze invasieve exoot is een blijvertje in ons landschap, en hij is prachtig om te zien en prima te gebruiken als snijbloem in een vaas. Toch is het jammer dat we de inheemse "echte" guldenroede zo weinig zien; hij is namelijk veel krachtiger in zijn werking dan de Canadese variant.
Meer posts
Share by: