Blogopmaak

de dagen lengen

Thea van Hoof • feb. 01, 2021

Het is 1 februari en nog volop winter, en toch zijn er veranderingen te bespeuren in de natuur. In het donkerste deel van de winter stonden de levensprocessen in alle planten op een heel laag pitje. Nu worden de dagen langzaamaan weer langer en sommige planten reageren daar op.

smeerwortel

Neem bijvoorbeeld de smeerwortel. Dit is een plant die in de grond overwintert: in de herfst sterven de bladeren af, waarbij ze al snel de kleur van de aarde aannemen en inderdaad goede voeding vormen voor het bodemleven. De plant verzamelt zijn krachten in de wortel, die onder de grond wacht op betere tijden. Het gaat nog een paar maanden duren voordat de smeerwortel zich weer bovengronds zal laten zien, want het is geen “vroege vogel”, maar toch zijn er nu al veranderingen gaande in de stofwisseling in de wortel. Uit onderzoek is gebleken dat het gehalte aan allantoïne, een belangrijke werkzame stof in de smeerwortel, hoger wordt na de winterzonnewende. Dat is de reden dat smeerwortel het beste geoogst kan worden in de maand februari: alle energie van de plant zit nog opgeslagen in de wortel en het allantoïnegehalte is het hoogst. Ik had me voorgenomen vandaag te beginnen met de oogst, maar nu is de grond nog keihard bevroren. Morgen nog maar eens proberen.

berkensap

Een ander product van de kruidentuin dat samenhangt met het langzaam lengen van de dagen, is het sap van de berkenboom. Sommige bomen reageren meer op daglengte dan op de temperatuur, maar voor de sapstroom in de berk zijn beide nodig: langer wordende dagen en vorstvrij weer. Dan komt de sapstroom op gang en gaan de knoppen aan de kale takken zwellen. De nieuwe blaadjes komen er aan. In deze korte periode, tussen de winterzonnewende en het uitlopen van de knoppen, kan het sap van de berk gewonnen worden. Met goed weer en de maan in de juiste positie, kan een boom liters sap per dag opleveren. Ga maar eens direct na een storm onder een berk staan: je wordt er nat van de druppels berkensap dat lekt uit alle afgebroken twijgjes. Ik gebruik voor de winning van het sap alleen grote bomen; jonge boompjes zou je kunnen uitputten als je ze al hun sap afneemt. Het is nu nog te koud, maar aan het einde van deze week ga ik een eerste poging doen. Het sap is erg bederfelijk en kan het best vers worden opgedronken. Ik gebruik het als basis voor een berkenelixer: ik laat in het sap de gedroogde blaadjes van dezelfde boom, bewaard van vorig jaar, trekken en maak er dan siroop van. Zo is het dubbel geconcentreerde essentie van berk en bovendien lang houdbaar.

Ondertussen moet ik ook nog flink aan de bak met de grote verhuizing van planten: de helft van de nieuwe “schaduwtuin” is ingeplant, de andere helft moet nog. Daarna moet ook de zonnetuin op de schop, want daar gaan een heleboel planten uit. Dat wil ik graag allemaal gedaan hebben vóór het begin van de lente op 21 maart, dus dat wordt even flink doorpakken. Gelukkig is de droogte hier in de Achterhoek voorbij: er staat zelfs weer een beetje water in de sloten.

door Thea van hoof 15 mrt., 2024
dilemma
door Thea van hoof 29 dec., 2023
midwinter 2023
door Thea van hoof 03 nov., 2023
Herfst in de kruidentuin
door Thea van hoof 03 aug., 2023
Tuinieren in een ouderwetse Nederlandse zomer
door Thea van hoof 13 jun., 2023
enkele principes uit de permacultuur in de kruidentuin
door Thea van hoof 27 mrt., 2023
Betula alba
door Thea van hoof 03 jan., 2023
midwinter
door Thea van hoof 04 dec., 2022
Het lijkt misschien een beetje vreemd om over een kruid van de maand te beginnen, wanneer het buiten net niet vriest, het vroeg donker wordt en de bomen hun blad bijna kwijt zijn. Maar juist als de bomen en kruiden hun blad hebben losgelaten, zit er heel veel kracht in de delen van de plant die de winter zullen overleven; in dit geval de wortel. Als het woord "wortel" in de naam van de plant voorkomt, kun je er gerust van uit gaan dat het meest waardevolle deel van deze plant zich onder de grond bevindt. Denk aan mierikswortel, kliswortel, of smeerwortel. Het meest waardevolle deel van de plant is wat we willen oogsten, en wanneer dat een wortel is, is de beste tijd: de donkere tijd van het jaar. Vandaar dat de periode november/december in het teken staat van het opgraven van wortels.
door Thea van hoof 17 okt., 2022
vermeerderen van planten
door Thea van hoof 11 aug., 2022
Het is half augustus en veel kruiden in de kruidentuin zijn over hun hoogtepunt heen. Stond de lente in het teken van de jonge groene blaadjes, en lag de nadruk in de eerste helft van de zomer op bloemen en geurige kruiden, zo in de tweede helft van de zomer is er niet zo veel te oogsten voor mij. Toch zijn er enkele interessante planten die juist in deze tijd van het jaar op hun best zijn. In deze omgeving (Achterhoek) vallen de goudgele bloempluimen van de guldenroede op in wegbermen en bosranden. Helaas zie je hier in het wild bijna uitsluitend de uitheemse Canadese guldenroede (Solidago canadensis). Deze invasieve exoot is een blijvertje in ons landschap, en hij is prachtig om te zien en prima te gebruiken als snijbloem in een vaas. Toch is het jammer dat we de inheemse "echte" guldenroede zo weinig zien; hij is namelijk veel krachtiger in zijn werking dan de Canadese variant.
Meer posts
Share by: