Blogopmaak

klimaat in de kruidentuin

Thea van Hoof • apr. 11, 2021

klimaatverandering in de kruidentuin

We bevinden ons nu al een tijdje in de overgang van winter naar lente; een overgang die lang gerekt wordt door het koude weer, met af en toe opeens een warme dag, als een voorproefje van de goede tijden die in het verschiet liggen. Ik heb al op blote voeten in de tuin gewerkt terwijl het deze week weer sneeuwde!

Afgelopen winter stond in het teken van de ombouw naar een meer klimaatbestendige kruidentuin. Jaren geleden heb ik de kruidentuin van de lager gelegen grond naar hoger terrein verplaatst, omdat er die winter langdurig water op het laaggelegen stuk land stond. Daarna kwamen drie jaren op een rij met uitzonderlijke droogte en hitte, wat veel planten slecht bekomen is.

In de periode van grote droogte heb ik een nuttige observatie gedaan: de moerasplanten (in dit geval: heemst) die precies ten noorden van mijn jonge berkenboompje stonden, groeiden goed, omdat precies in het middaguur de schaduw van dit boompje over de planten viel. De rest van het heemst-bed stond de hele dag in de volle zon, en deze planten bleven ernstig achter in groei en vertoonden ook ondergronds meer aantasting en vraat (konijnen, woelmuizen…)

Bomen!

Ik heb mijn conclusies getrokken: ik moet de planten een plaats geven die bij ze past. Mijn hele voorraad planten heb ik verdeeld in drie categorieën: zonneplanten, bosplanten en planten-die-van-natte-voeten-houden. Vervolgens heb ik plaatsen op mijn land gezocht, die hier bij passen. Voor de zonneplanten was het gemakkelijk: de hele kruidentuin lag nu al een paar jaar op de ideale plek, hoog en droog in de volle zon. Voor de bosplanten en de moerasplanten was het wat lastiger, maar gelukkig ligt een deel van onze grond beduidend lager. Juist hier heb ik, een jaar of vier geleden, een heleboel boompjes geplant. De bedoeling van deze boompjes was in eerste instantie om brandhout voor onze kachel te telen, maar ik koos hiervoor natuurlijk wel geneeskrachtige boomsoorten die snel groeien (berk en wilg), zodat deze bosjes inmiddels aardig wat schaduw werpen. Met hulp van een hoveniersbedrijf heb ik een deel van de boompjes gerooid om twee open plekken te maken, die juist in het zuiden begrenst worden door bomen. Op deze nieuwe open plekken heb ik de bosplanten (schaduw vanaf 11 uur) en de moerasplanten (laagst gelegen grond, schaduw rond het middaguur) gezet. De planten zijn op hun nieuwe plek goed aangeslagen en ze zien er nu al beter uit dan de afgelopen twee lentes! Ik probeer de principes van de permacultuur in te passen in de bestaande situatie hier ter plaatse: maak gebruik van de diepere beworteling en de schaduw van bomen en struiken. Juist de combinatie van bomen, struiken en kruiden zorgt voor het beste ecosysteem met de grootste biomassa en de gezondste planten.


zonnekruiden

Deze nieuwe schaduwtuinen zijn volgeplant, waarna ik ook de zonnetuin volkomen op z’n kop heb gehad. Het totale areaal kruiden is inmiddels verdubbeld, en het wordt zo langzamerhand wel érg veel werk om alles nog met de hand te onderhouden. Daarom heb ik er voor gekozen in de zonnetuin alleen nog maar rechthoekige plantenbedden te maken. Daardoor is het mogelijk de grond te bewerken met een machine. Niet dat dat vaak nodig is: op de helft van de bedden staan vaste planten zoals lavendel, salie, wijnruit. Hier hoeft alleen maar gewied en geoogst te worden. Maar voor de eenjarige planten (goudsbloem, kamille, viooltjes, Sint-Janskruid) heb ik een vruchtwisselingsplan gemaakt, zodat deze planten elk jaar op een andere plek komen te staan. Dit helpt de planten gezond te houden. Juist het maken van nieuwe zaaibedden voor deze eenjarige planten kan heel mooi met een machine. Ook sommige vaste planten hebben graag elk jaar een nieuwe plek met verse grond, zoals munt. Tijm en grote klis verplaats ik elke twee jaar. Zo zal deze tuin er toch nog elk jaar een beetje anders uit gaan zien.
Ik hoop er komend najaar nog wat interessante bomen en struiken bij te planten, om een nog beter ecosysteem in de kruidentuin te maken.


door Thea van hoof 15 mrt., 2024
dilemma
door Thea van hoof 29 dec., 2023
midwinter 2023
door Thea van hoof 03 nov., 2023
Herfst in de kruidentuin
door Thea van hoof 03 aug., 2023
Tuinieren in een ouderwetse Nederlandse zomer
door Thea van hoof 13 jun., 2023
enkele principes uit de permacultuur in de kruidentuin
door Thea van hoof 27 mrt., 2023
Betula alba
door Thea van hoof 03 jan., 2023
midwinter
door Thea van hoof 04 dec., 2022
Het lijkt misschien een beetje vreemd om over een kruid van de maand te beginnen, wanneer het buiten net niet vriest, het vroeg donker wordt en de bomen hun blad bijna kwijt zijn. Maar juist als de bomen en kruiden hun blad hebben losgelaten, zit er heel veel kracht in de delen van de plant die de winter zullen overleven; in dit geval de wortel. Als het woord "wortel" in de naam van de plant voorkomt, kun je er gerust van uit gaan dat het meest waardevolle deel van deze plant zich onder de grond bevindt. Denk aan mierikswortel, kliswortel, of smeerwortel. Het meest waardevolle deel van de plant is wat we willen oogsten, en wanneer dat een wortel is, is de beste tijd: de donkere tijd van het jaar. Vandaar dat de periode november/december in het teken staat van het opgraven van wortels.
door Thea van hoof 17 okt., 2022
vermeerderen van planten
door Thea van hoof 11 aug., 2022
Het is half augustus en veel kruiden in de kruidentuin zijn over hun hoogtepunt heen. Stond de lente in het teken van de jonge groene blaadjes, en lag de nadruk in de eerste helft van de zomer op bloemen en geurige kruiden, zo in de tweede helft van de zomer is er niet zo veel te oogsten voor mij. Toch zijn er enkele interessante planten die juist in deze tijd van het jaar op hun best zijn. In deze omgeving (Achterhoek) vallen de goudgele bloempluimen van de guldenroede op in wegbermen en bosranden. Helaas zie je hier in het wild bijna uitsluitend de uitheemse Canadese guldenroede (Solidago canadensis). Deze invasieve exoot is een blijvertje in ons landschap, en hij is prachtig om te zien en prima te gebruiken als snijbloem in een vaas. Toch is het jammer dat we de inheemse "echte" guldenroede zo weinig zien; hij is namelijk veel krachtiger in zijn werking dan de Canadese variant.
Meer posts
Share by: