Blogopmaak

15 juni 2018: een dag in de kruidentuin

Thea van Hoof • jun. 17, 2018

Hoe ziet een dag in de kruidentuin er uit?

De dag begint om 7 uur: opstaan, een paar yoga-oefeningen om het lijf voor te bereiden op de dag, en dan de tuin in. Laarzen aan, want het gras is nog nat van de dauw. Ik pluk wilde kruiden en eetbare bloemen voor restaurant Orangerie de Pol in Doetinchem. Met een kruiwagen vol ga ik naar mijn werktafel op het terras, ik haal een teil met schoon water en een zeef, en ik spoel alle kruiden schoon en nat. Dan schik ik ze in een veilingkistje, dat vervolgens afgedekt in de koelcel gaat. Nu is het hoog tijd voor ontbijt.


Na het ontbijt ga ik eerst de zalfkeuken in. Even roeren in alle potten en pannen die hier staan te trekken: zilverschoontinctuur in twee potten, een pot berkenbladolie, een pan met littekenzalf en een pan met goudsbloemzalf. De kamilleolie heeft lang genoeg getrokken en mag vandaag worden gezeefd. Ik plaats een filter boven de schenkkan en schenk de kamilleolie hier voorzichtig op. Dat mag nu de rest van de dag rustig uitlekken. Gisteren heb ik smeerwortelzalf in potjes afgevuld; daarvoor moest ik de zalf verwarmen om ze te laten smelten. Nu zijn de potjes voldoende afgekoeld. Ik schrijf de houdbaarheidsdatum op de etiketten en plak de etiketten op de potjes – een precies werkje. Nu staat er weer een mooi voorraadje klaar op de plank. Even de e-mail checken of er nog bestellingen zijn op de webshop, zodat ik die ook kan klaarmaken.


En dan koffiepauze met mijn lief.


Na de koffie is de dauw voldoende opgedroogd. Ik ga met mijn plukmandje de tuin in. De goudsbloemen pluk ik elke dag door: alleen de oranje bloemblaadjes, “lintbloemen” in biologenjargon, gaan in het mandje. Het hartje van de bloem pluk ik apart af en gooi ik weg. Zo kan de plant geen zaad maken en dat stimuleert weer de vorming van meer bloemen. De oranje bloemblaadjes gaan direct naar de zalfkeuken, in de zalfpan. Even roeren zodat ze allemaal goed mengen met de gesmolten zalf. Dan ga ik met een grotere mand naar de lindeboom om lindebloesem te plukken. De boom gonst van de bijen, dus wel een beetje oppassen met plukken. Heerlijk dat ik hier rechtop kan blijven staan; een verademing voor de rug. De lindebloesem spreid ik uit op horren die ik vervolgens in de droogkast schuif. De droogkast werkt op zonnewarmte. Als het weer een beetje meewerkt kan de bloesem al in twee dagen droog zijn. Lindebloesem die goed gedroogd is, behoudt zijn geur en smaak heel lang. Lekker voor de thee.


‘s Middags is het tijd voor het echte tuinwerk: een stuk van de tuin schoffelen, bij één of twee bedden op de knieën om het onkruid tussen de planten uit te plukken. Voor het maaien van het gras en het schoffelen van de paden heb ik deze zomer gelukkig hulp van zoon David; negentien jaar en groot en sterk. Het hanteren van de grasmaaier is voor hem een peuleschilletje, terwijl het voor mij altijd heel zwaar werk lijkt. Ik ben dus heel blij met deze hulp! Ik besluit vandaag de uitgebloeide salieplanten af te knippen, zodat ze opnieuw kunnen uitlopen en fris groen blad maken. Inderdaad blijken er diep onderin de struikjes al nieuwe bladeren te zitten. Ze gingen schuil onder de enorme hoeveelheid uitgebloeide bloemen. Nu ze licht krijgen zullen ze snel uitgroeien. Het afgeknipte materiaal gaat naar de compostplaats, die zodoende weer een mooie bodem krijgt van nieuw materiaal.


Om vijf uur stop ik er mee. Tijd om eten te koken en van de maaltijd te genieten met man en zoon. Daarna moet ik nog even terug naar de tuin, om water te geven. Het is dit voorjaar erg droog, dus 1 keer per week een avond de sproeier aan op de kruidentuin is geen overbodige luxe. Ook moet ik de planten in de kas begieten met de gieter. In de kas hebben we een heleboel tomatenplanten (voor eigen gebruik), een komkommer (idem), een heleboel basilicum en wat exotische kruiden (kardemom, aloë vera, zoethout). Omdat al deze planten van warmte houden, geven we ze geen ijskoud grondwater. We vullen liever een grote ton met het grondwater, die we in de kas laten opwarmen. Dan geven we de planten dit voorverwarmde water met een gieter. Tot nu toe reageren ze hier goed op.

door Thea van hoof 15 mrt., 2024
dilemma
door Thea van hoof 29 dec., 2023
midwinter 2023
door Thea van hoof 03 nov., 2023
Herfst in de kruidentuin
door Thea van hoof 03 aug., 2023
Tuinieren in een ouderwetse Nederlandse zomer
door Thea van hoof 13 jun., 2023
enkele principes uit de permacultuur in de kruidentuin
door Thea van hoof 27 mrt., 2023
Betula alba
door Thea van hoof 03 jan., 2023
midwinter
door Thea van hoof 04 dec., 2022
Het lijkt misschien een beetje vreemd om over een kruid van de maand te beginnen, wanneer het buiten net niet vriest, het vroeg donker wordt en de bomen hun blad bijna kwijt zijn. Maar juist als de bomen en kruiden hun blad hebben losgelaten, zit er heel veel kracht in de delen van de plant die de winter zullen overleven; in dit geval de wortel. Als het woord "wortel" in de naam van de plant voorkomt, kun je er gerust van uit gaan dat het meest waardevolle deel van deze plant zich onder de grond bevindt. Denk aan mierikswortel, kliswortel, of smeerwortel. Het meest waardevolle deel van de plant is wat we willen oogsten, en wanneer dat een wortel is, is de beste tijd: de donkere tijd van het jaar. Vandaar dat de periode november/december in het teken staat van het opgraven van wortels.
door Thea van hoof 17 okt., 2022
vermeerderen van planten
door Thea van hoof 11 aug., 2022
Het is half augustus en veel kruiden in de kruidentuin zijn over hun hoogtepunt heen. Stond de lente in het teken van de jonge groene blaadjes, en lag de nadruk in de eerste helft van de zomer op bloemen en geurige kruiden, zo in de tweede helft van de zomer is er niet zo veel te oogsten voor mij. Toch zijn er enkele interessante planten die juist in deze tijd van het jaar op hun best zijn. In deze omgeving (Achterhoek) vallen de goudgele bloempluimen van de guldenroede op in wegbermen en bosranden. Helaas zie je hier in het wild bijna uitsluitend de uitheemse Canadese guldenroede (Solidago canadensis). Deze invasieve exoot is een blijvertje in ons landschap, en hij is prachtig om te zien en prima te gebruiken als snijbloem in een vaas. Toch is het jammer dat we de inheemse "echte" guldenroede zo weinig zien; hij is namelijk veel krachtiger in zijn werking dan de Canadese variant.
Meer posts
Share by: