bemesten?
Moet je een kruidentuin bemesten?
Mijn ervaring met tuinbouw heeft me geleerd, dat een kruidentuin wezenlijk iets anders is dan een moestuin. In een moestuin kweek je voornamelijk éénjarige planten, waarvan je het belangrijkste deel afvoert naar je keuken. Sommige groentegewassen hebben veel voeding nodig om juist dat deel van de plant, dat jij wilt oogsten, te kunnen ontwikkelen. Een gesloten krop bij sla of kool is niet iets wat je in de natuur tegenkomt; door eeuwenlang kruisen en kweken is de plant er toe gebracht om deze merkwaardige vorm te ontwikkelen. Daar is wel veel energie en dus voeding voor nodig.
“officinalis”
Bij kruiden werkt dat anders: die wil je juist graag zo natuurlijk mogelijk laten groeien. Aan de meeste geneeskrachtige planten is niet of nauwelijks gesleuteld door mensen. Sterker nog: als je kruidenplanten koopt is het van belang om daar op te letten: is dit de oorspronkelijke, wilde variëteit van de soort? Vaak is dit te herkennen aan de soortnaam “officinalis” wat zoiets betekent als “van de apotheek”. Bijvoorbeeld salie: er zijn allerlei soorten Salvia gekweekt, voor mooiere bloemen of bont gekleurd blad. Maar er is maar één Salvia officinalis en dat is de geneeskrachtige.
Deze oorspronkelijke planten stellen veel minder hoge eisen aan de grond om te groeien en te bloeien. Bovendien oogst ik in veel gevallen maar een klein deel van de plant, bijvoorbeeld alleen de bloem. Al het blad blijft op de tuin om daar de bodem te verrijken.
Daarom heb ik de kruidentuin nog nooit met stalmest bemest. Toch wil ik het bodemleven, dat het afgelopen zomer zwaar heeft gehad met de droogte, wel zoveel mogelijk ondersteunen.
compost
Dit jaar heb ik daarom compost over de tuin uitgestrooid. Daarvoor heb ik de super compost gebruikt, die ik gemaakt heb van zeer oud plantenafval met veel brandnetelwortels er in. Hoe ik deze bende heb omgevormd tot bruikbare en mooie compost, heb ik verteld op 4 juni 2018. Nu heb ik deze hoop afgegraven en het is prachtig gelukt: donkere, rijke compost met een geur van bosgrond. Ik heb hiervan op elk bed van mijn kruidentuin een kruiwagen uitgestrooid. Dat waren 28 kruiwagens; dat heb ik niet in 1 keer gedaan, maar gespreid over een paar dagen!
Inmiddels heeft het weer wat geregend, waardoor de compost nat is geworden en beter opgaat in de grond. Verder inwerken vind ik niet nodig. Een levende bodem neemt de compost vanzelf wel op.

