na de zondvloed (18 augustus 2019)

Kort geleden bezocht de minister van landbouw de Achterhoek, om met eigen ogen de gevolgen van de aanhoudende droogte te zien. Dat had ze eerder moeten doen! Kort voor de ministeriële excursie kwam er een einde aan de droogte door middel van een wolkbreuk zoals we zelden gezien hebben. De brandweer in Doetinchem had zijn handen vol aan het leegpompen van kelders en er is zelfs een dak ingestort in de stad. Zo erg was het hier niet, maar het water liep wel vrolijk de hal van mijn huis in. En echt waar: ik vond het prima.

Sinds die dag heeft het bijna dagelijks geregend. Dat betekent niet dat de droogte geen gevolgen meer heeft! De grondwaterstand is nog steeds ver onder de maat en beken staan nog steeds droog. Voor ons hier bij Betula Kruiden is de graanoogst volledig verloren gegaan, en zijn de zomerframbozen totaal noodrijp geworden. Maar voor de herfstframbozen en de bramen kwam de regen precies op tijd. Het is een feest om te zien hoe de planten zich herstellen van alle ontberingen en hoe snel alles nu groeit! Er gaat niets boven hemelwater.

de regenmeter stond geregeld vol!

 

Het gras kleurt langzaam weer groen. We hebben zelfs al weer moeten maaien!

Overvloedige regenval laat sporen achter in de grond

Adderwortel heb ik met veel sproeien en een schaduwdoek net in leven weten te houden. Nu groeit en bloeit hij weer.

Ook smeerwortel, een plant van slootkanten, had het zwaar. Nu staat hij er weer prachtig bij. Dit krijgt nog maanden de tijd om te groeien, want de oogst valt pas in februari.

Er zijn ook planten die van droge zomers houden; dit is Echinacea angustifolia, een prairieplant. Hij is dit jaar goed uitgegroeid.