Blogopmaak

planten scheuren

Thea van hoof • okt. 17, 2022

vermeerderen van planten

Er zijn vele manieren om van 1 plant, meerdere planten te maken. Eén methode is het scheuren. 

Hoe weet je welke planten voor deze methode geschikt zijn? Daar kun je achter komen door goed te kijken hoe een plant groeit. Vrijwel alle planten die groeien in de vorm van een bladrozet, kunnen worden gescheurd. Een bladrozet, soms wortelrozet genoemd, betekent dat alle bladeren rechtstreeks uit de wortel groeien, zonder stengel. Vaak onstaat er ergens in de loop van voorjaar of zomer wel een stengel, maar die is dan op de eerste plaats de drager van de bloemen. De bladeren blijven in rozetvorm dicht bij de grond.


Voorbeelden van dit soort planten, die algemeen voorkomen als onkruiden in het gras, zijn weegbree en paardenbloem. Ook longkruid kent deze groeiwijze (zie afbeelding).

Als je goed kijkt kun je ontdekken dat er soms niet één, maar meerdere rozetjes uit dezelfde wortel groeien. Soms groeien er zo veel kleine plantjes hutje mutje op elkaar, dat ze elkaar verdringen en niet de kans krijgen om uit te groeien. In deze gevallen is scheuren mogelijk en zullen de planten je er dankbaar voor zijn.


Hoe ga je te werk? Dit werk gaat het beste in de donkere maanden van het jaar, dus najaar, winter en voorjaar. Het is geen probleem als de bladeren helemaal verdwenen zijn door de winterkou, maar dat maakt het natuurlijk wel lastiger om de plant terug te vinden. Daarom zijn voor- en najaar praktischer. Kies een dag uit dat je regen kunt verwachten, maar de temperatuur niet al te laag is.



Met een spade steek je onder de plant, zodat je die uit de grond kunt halen. Schudt de grond zo veel mogelijk uit de wortels. Vaak kun je dan al zien, op welke plaatsen in feite kleine, aparte plantjes uit dezelfde wortelkluit groeien. Je maakt de kleinere plantjes los van de hoofdplant, op zodanige wijze dat elk plantje tenminste één worteltje mee krijgt. Soms gaat dit bijna vanzelf, soms heb je een mesje nodig.


Het is verstandig de kleine plantjes in een emmer met water te doen, zodat de worteltjes zo weinig mogelijk uitdrogen. Daarna kun je de plantjes gaan uitplanten. Omdat je de plantjes nu wat verder uit elkaar zet, krijgen ze de kans om uit te groeien tot volwassen exemplaren. 


Elke plant die uit zijn grond is losgemaakt en verplaatst, heeft water nodig. Je moet de planten dus water geven, behalve wanneer er direct na het uitplanten een mooie bui regen valt.

Zo hebben we gisteren een volle kruiwagen Arnica montana gescheurd en in rijen uitgeplant in hun nieuwe bed. En nu regent het!

door Thea van hoof 15 mrt., 2024
dilemma
door Thea van hoof 29 dec., 2023
midwinter 2023
door Thea van hoof 03 nov., 2023
Herfst in de kruidentuin
door Thea van hoof 03 aug., 2023
Tuinieren in een ouderwetse Nederlandse zomer
door Thea van hoof 13 jun., 2023
enkele principes uit de permacultuur in de kruidentuin
door Thea van hoof 27 mrt., 2023
Betula alba
door Thea van hoof 03 jan., 2023
midwinter
door Thea van hoof 04 dec., 2022
Het lijkt misschien een beetje vreemd om over een kruid van de maand te beginnen, wanneer het buiten net niet vriest, het vroeg donker wordt en de bomen hun blad bijna kwijt zijn. Maar juist als de bomen en kruiden hun blad hebben losgelaten, zit er heel veel kracht in de delen van de plant die de winter zullen overleven; in dit geval de wortel. Als het woord "wortel" in de naam van de plant voorkomt, kun je er gerust van uit gaan dat het meest waardevolle deel van deze plant zich onder de grond bevindt. Denk aan mierikswortel, kliswortel, of smeerwortel. Het meest waardevolle deel van de plant is wat we willen oogsten, en wanneer dat een wortel is, is de beste tijd: de donkere tijd van het jaar. Vandaar dat de periode november/december in het teken staat van het opgraven van wortels.
door Thea van hoof 11 aug., 2022
Het is half augustus en veel kruiden in de kruidentuin zijn over hun hoogtepunt heen. Stond de lente in het teken van de jonge groene blaadjes, en lag de nadruk in de eerste helft van de zomer op bloemen en geurige kruiden, zo in de tweede helft van de zomer is er niet zo veel te oogsten voor mij. Toch zijn er enkele interessante planten die juist in deze tijd van het jaar op hun best zijn. In deze omgeving (Achterhoek) vallen de goudgele bloempluimen van de guldenroede op in wegbermen en bosranden. Helaas zie je hier in het wild bijna uitsluitend de uitheemse Canadese guldenroede (Solidago canadensis). Deze invasieve exoot is een blijvertje in ons landschap, en hij is prachtig om te zien en prima te gebruiken als snijbloem in een vaas. Toch is het jammer dat we de inheemse "echte" guldenroede zo weinig zien; hij is namelijk veel krachtiger in zijn werking dan de Canadese variant.
door Thea van hoof 13 jul., 2022
het scheren van de hagen...
Meer posts
Share by: