tussen de buien door tuinieren, deel 2

Behalve het oogsten van de kruiden, is er nog een uitdaging bij buiïg weer: het onkruid onder controle houden.

De meest efficiënte methode om onkruid onder controle te houden is de schoffel. Met een schoffel snijd je de onkruidplanten net onder de oppervlakte van de grond, af. Zo komt de plant los van zijn wortels. Zeker in de volle zon is dit een hele snelle en effectieve methode, omdat door de zon de afgesneden plant snel zal verdorren. Ook planten die je net niet goed genoeg raakt om ze door te snijden, zullen toch hun houvast aan de grond kwijt zijn en dat is funest in de volle zon. Je moet natuurlijk wel alleen schoffelen op de plaatsen waar geen “gewenste kruiden” staan, dus je tuin moet enigszins structuur vertonen. Vandaar dat ik de kruiden allemaal in lange rijen geplant heb: tussen de rijen door kan ik snel grote oppervlakken schoffelen, zeker met de in breedte instelbare duwschoffel die ik veel gebruik.

Bij regenachtig weer heeft schoffelen niet veel zin. De doorgesneden planten blijven op de grond liggen, krijgen een bui over zich heen en vormen al snel nieuwe worteltjes. Een paar dagen later is al niet meer te zien dat je geschoffeld hebt. Er zit niets anders op dan alle “ongewenste kruiden” op te pakken en af te voeren (naar de composthoop; hij is al aardig hoog), wat dus extra werk betekent. Overigens is het wel gemakkelijker om de planten op te pakken en uit te trekken, als je eerst met de schoffel door de grond gaat. Ze liggen dan lekker al los. Bovendien neem je dan minder van de wortelkluit mee. In de wortelkluit blijft veel grond hangen, zeker als die nat is (en zeker als het veenhoudende grond is, zoals hier in de tuin) en die grond wil je liever op zijn plaats laten. Veel grond in de compost is niet goed voor het composteringsproces, dus elke hand vol onkruid dient te worden uitgeschud. Je zou er een lamme hand van kunnen krijgen, en zand in je haar…

Gelukkig groeien de ongewenste kruiden door de lage temperaturen niet zo hard, dus ik houd het allemaal nog wel bij. En gelukkig breekt op dit moment de zon door, dus komend weekend gaat er weer geschoffeld worden!