Blogopmaak

de zaaikalender

Thea van Hoof • feb. 23, 2021

Nu het tuinseizoen van start gaat (wat een heerlijk weer!) wil ik iets vertellen over het gebruik van de zaaikalender.

Bij alle planten, maar zeker bij geneeskrachtige planten die de basis vormen van verzorgings- en gezondheidsproducten, is het van belang dat de plant de gelegenheid krijgt zich optimaal te ontwikkelen. Alle werk in de tuin is er op gericht om de omstandigheden waarin de planten groeien, zo goed mogelijk te krijgen. Daarbij denk je natuurlijk in de eerste plaats aan licht, bodem, water en plantenvoeding, maar ik ga nog een stapje verder: ik maak gebruik van de biologisch-dynamische zaaikalender.

biologisch-dynamisch

De biologisch-dynamische landbouw is een landbouwmethode die al in het begin van de twintigste eeuw is ontwikkeld. Bij biologisch-dynamisch boeren staat de zorg voor een gezonde bodem centraal. Eén van de methoden die deze landbouwrichting heeft ontwikkeld, is het gebruik maken van de invloed van de maan op de sapstroom in planten. We weten allemaal dat de maan invloed heeft op de beweging van water op onze planeet, wat zich uit in eb en vloed. Die invloed blijkt ook te bestaan op veel kleinere en minder zichtbare waterbewegingen, zoals het stromen van sap in planten. In feite weten we dit al heel lang; elke boomkweker zal je kunnen zeggen dat je bomen niet moet snoeien met volle maan, omdat de sapstroom naar boven dan zo sterk is dat de boom langdurig kan blijven “bloeden”.

In de biodynamische landbouw heeft men dit gegeven verder uitgewerkt. Met behulp van veldproeven op verschillende boerderijen in Duitsland heeft men de invloed van de beweging van de maan aan de nachtelijke hemel, op de ontwikkeling van planten heel gedetailleerd in kaart gebracht. Daarbij is gebleken dat op sommige dagen de ontwikkeling van bloemen wordt bevorderd, op andere dagen meer de ontwikkeling van de wortel, weer op andere dagen de vruchtvorming en op nog andere dagen de vorming van bladeren. De maancyclus blijkt vier fasen te omvatten, die elk een dag of twee, drie duren, waarbij achtereenvolgens de ontwikkeling van bladeren, vruchten, wortel en bloemen wordt gestimuleerd. Deze cyclus herhaald zich constant, zowel bij klimmende als bij dalende maan. Dat laatste is wel een interessant, nieuw inzicht: de oude volkswijsheid dat bomen “bloeden” bij volle maan, blijkt in de praktijk toch een beetje anders te werken. Ergens is dit wel logisch: ook als de maan “nieuw” en bijna onzichtbaar is, is ze er natuurlijk wel en oefent ze haar invloed op de waterstromen op aarde gewoon uit. Het gaat er om hoe ver de maan van de aarde verwijderd is, en of er een beweging naar een hoger punt aan de hemel (stijgende maanbaan) of naar een lager punt aan de hemel (dalende maanbaan) te zien is. De maan kent hierin een cyclus van vier weken, die je dus gemakkelijk kunt verwarren met de cyclus van volle maan- afnemende maan- nieuwe maan- wassende maan.

vier natuurkwaliteiten

De vier delen van de plant die achtereenvolgens door de positie van de maan worden gestimuleerd, worden ook wel aangeduid met de natuurkwaliteiten water, vuur, aarde en lucht. Bovendien blijken ze aan de hemel herkenbaar te zijn aan het dierenriemteken waarin de maan zich bevindt. Net als de zon en de planeten, beweegt ook de maan zich, van de aarde af gezien, door deze gordel van sterrenbeelden. Ze doet 28 dagen over een complete rondgang, waar de zon een jaar over doet. Door deze associatie met sterrenbeelden en oude benamingen voor de vier elementen, wordt deze hele wetenschap vaak als mythisch gezien en niet serieus genomen, maar het heeft met astrologie hoegenaamd niets te maken.

Het in kaart brengen van de bewegingen van de maan langs de dierenriem is een hele klus, die ik gelukkig niet zelf hoef te doen. Sinds jaar en dag wordt jaarlijks een nieuwe kalender uitgebracht waar dit allemaal in terug te vinden is, met praktische tips voor het gebruik in de tuin. Zo worden de twee weken dat de maan dalend is, “planttijd” genoemd. De sapstroom is dan in het algemeen naar beneden gericht, waardoor planten gemakkelijker aanslaan bij het (ver-)planten. Ook staat bij elke dag aangegeven of het een blad-, vrucht-, wortel- of bloemdag is. Hier maak ik in de praktijk veel gebruik van. Zo heb ik afgelopen zaterdag en zondag (worteldagen) adderwortel, heemst, smeerwortel en helmkruid geplant: kruiden waarvan ik te zijner tijd de wortels wil oogsten. Gisteren was het bloemdag en heb ik een groot nieuw bed ingeplant met Arnica montana, waarvan ik de bloemen gebruik.

Ook voor de oogst en de verwerking van de kruiden gebruik ik de kalender. Bladdagen hangen samen met vocht, waardoor schimmelvorming gestimuleerd wordt. Deze dagen zijn daarom niet geschikt om plantaardige producten te maken voor langdurige bewaring. Ik zal nooit een zalf of olie maken op een bladdag.

Er zijn meerdere biodynamische zaaikalenders in omloop. Ik gebruik al jaren die van Maria Thun (tegenwoordig samengesteld door haar zoon Matthias Thun), maar de andere zijn vast ook goed.

door Thea van hoof 15 mrt., 2024
dilemma
door Thea van hoof 29 dec., 2023
midwinter 2023
door Thea van hoof 03 nov., 2023
Herfst in de kruidentuin
door Thea van hoof 03 aug., 2023
Tuinieren in een ouderwetse Nederlandse zomer
door Thea van hoof 13 jun., 2023
enkele principes uit de permacultuur in de kruidentuin
door Thea van hoof 27 mrt., 2023
Betula alba
door Thea van hoof 03 jan., 2023
midwinter
door Thea van hoof 04 dec., 2022
Het lijkt misschien een beetje vreemd om over een kruid van de maand te beginnen, wanneer het buiten net niet vriest, het vroeg donker wordt en de bomen hun blad bijna kwijt zijn. Maar juist als de bomen en kruiden hun blad hebben losgelaten, zit er heel veel kracht in de delen van de plant die de winter zullen overleven; in dit geval de wortel. Als het woord "wortel" in de naam van de plant voorkomt, kun je er gerust van uit gaan dat het meest waardevolle deel van deze plant zich onder de grond bevindt. Denk aan mierikswortel, kliswortel, of smeerwortel. Het meest waardevolle deel van de plant is wat we willen oogsten, en wanneer dat een wortel is, is de beste tijd: de donkere tijd van het jaar. Vandaar dat de periode november/december in het teken staat van het opgraven van wortels.
door Thea van hoof 17 okt., 2022
vermeerderen van planten
door Thea van hoof 11 aug., 2022
Het is half augustus en veel kruiden in de kruidentuin zijn over hun hoogtepunt heen. Stond de lente in het teken van de jonge groene blaadjes, en lag de nadruk in de eerste helft van de zomer op bloemen en geurige kruiden, zo in de tweede helft van de zomer is er niet zo veel te oogsten voor mij. Toch zijn er enkele interessante planten die juist in deze tijd van het jaar op hun best zijn. In deze omgeving (Achterhoek) vallen de goudgele bloempluimen van de guldenroede op in wegbermen en bosranden. Helaas zie je hier in het wild bijna uitsluitend de uitheemse Canadese guldenroede (Solidago canadensis). Deze invasieve exoot is een blijvertje in ons landschap, en hij is prachtig om te zien en prima te gebruiken als snijbloem in een vaas. Toch is het jammer dat we de inheemse "echte" guldenroede zo weinig zien; hij is namelijk veel krachtiger in zijn werking dan de Canadese variant.
Meer posts
Share by: